KÉsZMŰVÉSZ

Képzőművészeti és Kézműves Alkotótábor Ha eddig nem tudtál rajzolni - megmutatjuk, hogy az alkotás neked is öröm! Ha tudtál, de többet szeretnél - gyere, várunk!

Kézműves technikák, melyeket kipróbálhatsz:

- agyagozás

agyag.jpg


kepekl_176.jpg

- batikolás

batik.jpg

- gyertyaöntés

gyertya1.gif

- gyöngyfűzés

- gyöngyszövés

gyohnyszo.jpg

- ékszerkészítés

Kézművesség  

A kézművesség szó jelentése

Kézművességnek nevezzük az ember kézzel és kézi szerszámaival végzett tevékenységét, illetve az így létrehozott termékeket.

A magyar nyelv kézművesség szava a hagyományokra épülő, kézi szerszámokkal, egyedi eljárással folytatott (kis)ipari tevékenységet jelenti.

Történeti okoknál fogva sok hasonló jelentésű, némileg eltérő tartalmú elnevezéssel találkozhatunk, ilyenek:

kismesterség (néprajz), népművészet (kulturpolitika), kisipar (politika) és iparművészet (foglalkozások osztályozása). (Az utóbbi, ti. iparművészet jelentésben az angol Wikipedia az Arts and crafts címszó alatt tárgyal a témába tartozó jónéhány tevékenységet).

Közös eredet

A kézművesség, a kézműves szakmák gyűjtőneve. Mielőtt szakmákká váltak volna nem volt fontos a kézműves személye, aki rendszerint magának vagy szűkebb környezetének készített tárgyakat.

Amikor a városi életforma, így a piac is kialakult, a kézművesek munkájának egy része áruvá vált. A kézzel elkészített termékek többnyire a mndennapi élet szükségletei, kellékei voltak, edények, bútorok, fegyverek, textíliák stb. Az ezeket a cikkeket előállító mesterségek története nagyon régre nyúlik vissza, és egyes ágai ma is az ősi formában fennmaradtak, megtalálhatók.

A kézművességnek és a kisiparnak a termékek minősége és a viszonylag szabad életformát biztosító munka jellege miatt mindig nagy volt a presztizse és a vonzereje.

A kézművesek korábban idősebb , mester fokozatú szakemberektől tanulták a kézművességet, és az inas évek után "szabadultak", vádorútra mentek "remeket" készítettek, elkészítették saját szerszámaikat és megnyitották saját műhelyeiket, és később maguk is mesterek lettek.

A gyáripar megjelenése előtt valójában mnden szakma maga készítette szerszámait vagy eszközeit, a kézi munka szerves része volt az életnek. A gépek megjelenésével a kézi munka veszített presztizséből és kiszorult a géppel nem végezhető nehéz testi munka vagy betanított segédmunka kategóriákba.

A kézműves munka reneszánszának és újbóli megbecsülésének egyik akadálya, hogy a kézművesek tárgyai nem tudnak versenyezni a tömegcikkgyártás olcsó, értéktelen termékeivel.

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9zm%C5%B1vess%C3%A9g

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 21
Heti: 67
Havi: 359
Össz.: 155 772

Látogatottság növelés
Oldal: Kézműves technikák
KÉsZMŰVÉSZ - © 2008 - 2018 - keszmuvesz.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weblap készítő egyszerű. Weboldalak létrehozására: Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »